Gratis sportabonnement: leuk gebaar, maar kan beter

Gratis sportabonnement: leuk gebaar, maar kan beter

Als ondernemer of HR-professional zien we de waarde van vitale medewerkers. Logisch, want gezonde en vitale medewerkers zijn gelukkiger, productiever en minder vaak ziek. Om die vitaliteit te bevorderen, is een breed vitaliteitsbeleid met aandacht voor bewegen essentieel. Gratis sportabonnementen zijn hier een bekende populaire keuze. Maar is dit wel de beste oplossing?. In deze blog bespreken we valkuilen van het klassieke sportabonnement en delen we alternatieven die wellicht meer motiveren en een groter effect hebben.

Waarom een gratis sportabonnement soms mislukt
Motivatie: Een abonnement is leuk, maar motiveert niet altijd om daadwerkelijk te sporten. De drempel om te beginnen kan hoog zijn. Het abonnement wordt vaak benut door de medewerkers die toch al gemotiveerd waren om te sporten.
Gebruik: Onderzoek wijst uit dat een deel van de medewerkers met een gratis abonnement er niet of nauwelijks gebruik van maakt. De kosten zijn wel weggenomen, maar andere barrières, zoals tijdgebrek of motivatieproblemen, blijven bestaan.
Keuzevrijheid: Niet iedereen heeft dezelfde sportvoorkeuren. Met één specifieke sportschool beperk je de keuzevrijheid van je medewerkers.

Met deze tips stimuleer je beweging écht
Maak bewegen laagdrempelig: Biedt diverse sportmogelijkheden aan, zowel binnen als buiten werktijd. Denk aan groepslessen, workshops, of het vergoeden van deelname aan sportevenementen. Ook een personal coach om te helpen met motivatie en het verlagen van de drempel kan uitstekend werken!
Focus op preventie: Investeer in health checks en volg op met workshops over voeding en stressmanagement. Door gezondheid in kaart te brengen en medewerkers te informeren en te coachen over een gezonde leefstijl, vergroot je de kans dat ze op de lange termijn vitaal blijven.
Maak het leuk: Stimuleer teambuilding door middel van sportieve activiteiten. Denk aan een sporttoernooi, bootcamp of fietstocht. Zo wordt sporten leuk, motiverend én draagt het bij aan een betere werksfeer.
Geef budget en keuzevrijheid: In plaats van een vast abonnement, biedt je medewerkers een budget voor sport- en vitaliteitsactiviteiten. Zo kiezen ze zelf wat ze leuk vinden en wat past bij hun behoeften.

Conclusie
Een gratis sportabonnement is een goedbedoeld gebaar, maar het is niet per se de meest effectieve manier om de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers te bevorderen. Door te investeren in individuele health checks opgevolgd door een breed scala aan laagdrempelige sport- en vitaliteitsactiviteiten, creëer je een werkomgeving waarin iedereen zich fit en vitaal kan voelen. Maak het leuk, motiverend, stimuleer keuzevrijheid en zet in op preventie: zo behaal je met een doordacht vitaliteitsbeleid een optimaal resultaat.

Investeren in vitale medewerkers is investeren in je bedrijf. Gezonde medewerkers zijn productiever, creatiever en minder vaak ziek. Dat leidt tot een lager verzuim, een hogere werksfeer en betere resultaten. Fit Fundamentals helpt met inzicht in medewerkers welzijn en een resultaatgericht vitaliteitsbeleid.

Meer weten of een vrijblijvende kennismaking aanvragen?
Bekijk: www.fitfundamentals.nl
Mail: hallo@fitfundamentals.nl
Bel: 070 221 08 56